Keresés

Utolsó bejegyzések

Alkalmak

Évszakok

Ötletek

Technikák

Bajai halászlé

Ameddig csak visszaemlékszem, a szentestei menü nálunk mindig halászlé és mákos guba volt. Családanyaként ezt a hagyományt örökítettem én is tovább.

Az elkészítése egyiknek sem bonyolult és hosszadalmas, ennek ellenére, elég ritkán készítem, de szenteste napján biztos és mindig nyugodtan, időben elkészülök.

Halászlé, ahogyan én készítem( anyukám receptje nyomán)

Hozzávalók:

  • 1 kiló pontyszelet (természetesen bele lehet tenni a hal többi részét is, de nálunk csak a pontyszelet fogy)
  • 1 nagy vagy két kicsi fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2-3 db paradicsom
  • 2-3 db paprika
  • 1-2 krumpli (aki szereti benne)
  • 1 ek pirospaprika
  • piros arany
  • gyufa tészta
  • Podravka halászlé fix

Elkészítés:

A vöröshagymát felaprítom és vegetás vízben felteszem főni. Mikor megpuhult, szűrőn keresztül átpaszírozom.

A halszeleteket besózóm. A hagymával, félbe vágott paprikával, paradicsommal, krumplival felteszem főni. Annyi liter vizet adjunk hozzá, ahány kiló halat főzünk ( plusz 1-2 deci, ami elfő). Mivel olyan sok hal nem fogy nálunk, én 1 kilóhoz két liter vizet szoktam adni, és később feltúrbózom halészlé fixszel. Ha több halat főzünk, akkor ez elhagyható.

Felforraljuk a levet, levesszük a lángot, hogy éppen csak bugyogjon a leves. Ekkor adjuk hozzá a piros paprikát, a kb 3/4  (kis) tubus csemege piros aranyat (ennyit a két liter vízhez szoktam, de ízlés szerint lehet több is) és halászlé fixet. A piros paprikát és a halászlé fixet először külön elkeverem egy kis lével és úgy adom a leveshez.

Ezután még kb 20-25 percig főzöm kis lángon. A végén belezúzok egy gerezd fokhagymát és ha szükséges, utánasózok.

Gyufatésztával tálalom.