Keresés

Utolsó bejegyzések

Alkalmak

Évszakok

Ötletek

Technikák

Készítsünk töklámpást!

Amerikában van nagy hagyománya a Halloween előtti tökfaragásnak, töklámpa készítésnek. Az utóbbi néhány évben nálunk is egyre több helyen látok különlegesen kifaragott példányokat és a zöldségeseknél, hipermarketekben árulnak kifejezetten tökfaragásra alkalmas tököket.

Én 3 éve készítettem először tök lámpást. A legegyszerűbb vigyorgó fejjel próbálkoztam, aztán annyira kedvet kaptam hozzá, hogy nekiálltam komolyabb darabok elkészítésének is.

Minden évben kinézek egy új mintát vagy a fiam éppen aktuális kedvenc mesefiguráját és október végén kifaragom. Eddig ezek születtek:

A gyakorlati megvalósítás szerintem sokkal inkább türelmet, mint kézügyességet igényel. 

  • A neten felkutatom a megfelelő mintát. Sok helyen lehet találni ingyenes mintákat is, de sokszor csak képet a már elkészült műről. A képeket a tök méretéhez igazodva kinagyítom és kinyomtatom.
  • A tök tetejét levágom (cikk-cakkosra vagy egyenesre), kanállal kivájom a húsát.
  • A nyomtatott mintát ráillesztem a tökre és egy hegyes eszközzel (fogvájó, kifogyott tollbetét, stb) átszurkálom a mintát, ami alapján aztán ki tudom faragni a tökből.
  • Ezután éles késsel óvatosan kivágjuk a mintát (a mintától függően szükségünk lehet többféle élvastagságú késre is, de én például borítékvágót is használtam:). Ez a legidőigényesebb rész, de én nagyon szeretek elszöszölni vele, a végeredmény és a bezsebelt dicséretek mindig feldobnak:)

Néhány oldal, ahonnan mintákat válogathatunk:

http://www.pumpkin-carving.com/

http://www.pumpkinlady.com/pattern.htm

http://www.dltk-holidays.com/halloween/mpatterns.htm

http://www.pumpkincarving.org/

Az elkészült tökök sajnos nem túl tartósak, melegben néhány nap alatt elkezd penészedni a belsejük és ha még kicsi is a tök, akkor a beletett gyertya megfonnyasztja.  Az udvarra kitéve tovább megmarad (és persze úgy kevésbé zavaró, ha elkezd penészedni). Valahol olvastam tippnek, hogy olajjal vagy viasszal kell a belsejét és a vágási felületeket bekenni, úgy tartósabb, de ezt még nem próbáltam.
Szólj hozzá!