Keresés

Utolsó bejegyzések

Alkalmak

Évszakok

Ötletek

Technikák

Farsangi fánk

Imádom anyukám fánkját, sokáig nem tudtam olyan jót készíteni, mint ő. De aztán nem hagyott nyugodni a dolog és mára már én is megtanultam finom, könnyű, szalagos fánkot sütni. Nagyon gyakran nem készítek, de farsang nincs fánk nélkül!

Nekem ez a recept vált be leginkább (néhány éve a neten találtam, de nem jegyeztem le a forrást):

Hozzávalók:

  • 56 dkg lisz
  • 4 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 5 tojás sárgája
  • 8 dkg vaj
  • 8 dkg cukor
  • csipet só
  • 3 cl rum

Elkészítés:

A langyos tejjel, pici cukorral az élesztőt megfuttatom, majd a többi hozzávalóval összedolgozom és addig gyúrom, amíg könnyű, hólyagos, az edény falától elváló tésztát kapok. Duplájára kelesztem, kiszaggatom, majd picit még pihentetem.

Sütés előtt a tetejét picit az ujjammal benyomkodom. Először fedő alatt sütöm forró olajban aranybarnára, majd megfordítom és ezután már fedő nélkül sütöm. (Először azt a felét sütöm, ami felül volt kelesztéskor).