Farsangi fánk
Imádom anyukám fánkját, sokáig nem tudtam olyan jót készíteni, mint ő. De aztán nem hagyott nyugodni a dolog és mára már én is megtanultam finom, könnyű, szalagos fánkot sütni. Nagyon gyakran nem készítek, de farsang nincs fánk nélkül!
Nekem ez a recept vált be leginkább (néhány éve a neten találtam, de nem jegyeztem le a forrást):
Hozzávalók:
- 56 dkg lisz
- 4 dl tej
- 3 dkg élesztő
- 5 tojás sárgája
- 8 dkg vaj
- 8 dkg cukor
- csipet só
- 3 cl rum
Elkészítés:
A langyos tejjel, pici cukorral az élesztőt megfuttatom, majd a többi hozzávalóval összedolgozom és addig gyúrom, amíg könnyű, hólyagos, az edény falától elváló tésztát kapok. Duplájára kelesztem, kiszaggatom, majd picit még pihentetem.
Sütés előtt a tetejét picit az ujjammal benyomkodom. Először fedő alatt sütöm forró olajban aranybarnára, majd megfordítom és ezután már fedő nélkül sütöm. (Először azt a felét sütöm, ami felül volt kelesztéskor).