Keresés

Utolsó bejegyzések

Alkalmak

Évszakok

Ötletek

Technikák

Gyors meggyes pite

Kezdő háziasszonykoromból származik ez a meggyes pite recept. Könnyen, gyorsan elkészíthető, szinte mindig van itthon hozzávaló és garantáltam finom.

Nem tudom pontosan honnan származik, én anyukám receptgyűjteményéből vettem át.

Hozzávalók:

  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 25 dkg liszt
  • 20 dkg cukor
  • fél csomag sütőpor
  • 4 tojás
  • 1 üveg magozott meggy (szezonban friss meggy)

Elkészítése:

A vajat a cukorral elkeverem, majd egyenként hozzáadom a tojássárgákat. A tojásfehérjét felverem, hozzákeverem a cukros masszához. Végül hozzászitálom a sütőporral elkevert lisztet. Sűrű ragacsos masszát kapok, amit kivajazott, kilisztezett tepsibe simítok (én kb. 25×30 cm-es tepsit használok).

Általában előmelegített sütőben kb. 170-180 fokon sütöm 20-25 percig. Ilyenkor a meggy nem süpped bele annyira a tésztába, inkább a tetején marad. De tapasztalatom szerint ha az elején kisebb hőfokon sütjük és a végén növeljük 180 fokra, akkor a meggydarabok ízlésesen belesimulnak a tésztába: nem mennek le az aljára, hanem szépen eloszlanak a tészta közepében.