Keresés

Utolsó bejegyzések

Alkalmak

Évszakok

Ötletek

Technikák

Házi kürtőskalács

Egy ideje szemezgettem már ezzel a kürtőskalács recepttel, aztán egy hirtelen felindulástól vezérelve egyik szombaton megsütöttem.

Hozzávalók:

  • 1 dl tej
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 50 dkg liszt
  • egy csipet só
  • 2 tojás
  • 10 dkg olvasztott margarin
  • 2 ek cukor
  • reszelt citrom héja

Kenéshez:

  • olvasztott vaj
  • cukor/darált dió/fajéj/stb.
  •  

    Egyáltalán nem bonyolult elkészíteni és bár az eredeti receptben kenyérsütővel készül a tészta, a kézzel történő kidolgozás sem túl időigényes.  Miközben kel a tészta, konyhai papírtörlő gurigát vagy wc papír gurigát bevonunk alufóliával és vékonyan megkenjük olvasztott vajjal.

    A megkelt tésztát kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk és kb. 3 cm vastag csíkokra vágjuk. Feltekerjük a gurigákra úgy, hogy kicsit átfedésben legyen a szélénél. A feltkert tésztát vizes ecsettel megkenjük, majd kristálycukorba (darát dióba, fahéjas cukorba stb) forgatjuk.

    Sütőbe állítjuk és 200 fokon 20 perc alatt (alsó-felső sütésen) megsütjük.

    Szerintem melegen nagyon finom lett, de nekem ez a sütőben készült változat nem olyan puha belsejű, kivül pedig ropogós, mint amit az árusoknál lehet kapni, de majd még kísérletezek vele.