Házi kürtőskalács
Egy ideje szemezgettem már ezzel a kürtőskalács recepttel, aztán egy hirtelen felindulástól vezérelve egyik szombaton megsütöttem.
Hozzávalók:
- 1 dl tej
- 1 cs vaníliás cukor
- 3 dkg élesztő
- 50 dkg liszt
- egy csipet só
- 2 tojás
- 10 dkg olvasztott margarin
- 2 ek cukor
- reszelt citrom héja
Kenéshez:
Egyáltalán nem bonyolult elkészíteni és bár az eredeti receptben kenyérsütővel készül a tészta, a kézzel történő kidolgozás sem túl időigényes. Miközben kel a tészta, konyhai papírtörlő gurigát vagy wc papír gurigát bevonunk alufóliával és vékonyan megkenjük olvasztott vajjal.
A megkelt tésztát kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk és kb. 3 cm vastag csíkokra vágjuk. Feltekerjük a gurigákra úgy, hogy kicsit átfedésben legyen a szélénél. A feltkert tésztát vizes ecsettel megkenjük, majd kristálycukorba (darát dióba, fahéjas cukorba stb) forgatjuk.
Sütőbe állítjuk és 200 fokon 20 perc alatt (alsó-felső sütésen) megsütjük.
Szerintem melegen nagyon finom lett, de nekem ez a sütőben készült változat nem olyan puha belsejű, kivül pedig ropogós, mint amit az árusoknál lehet kapni, de majd még kísérletezek vele.