Keresés

Utolsó bejegyzések

Alkalmak

Évszakok

Ötletek

Technikák

Házi szaloncukor

Amennyire szerettem gyerekkoromban a szaloncukrot, annyira ódzkodom tőle felnőtt fejjel. Csak néhány fajta van, amit szívesen megeszek, de ha választani kell, akkor inkább egy szelet csoki, mint egy szaloncukor.

Viszont a karácsony nem karácsony szaloncukor nélkül, így hát elhatároztam, magam készítek egy kis fára való finomságot. Azt gondoltam, hogy ez biztos valami macerás dolog lesz, de már előre eldöntöttem, hogy lesz, ami lesz, én nekifogok.

Így nagyon kellemes meglepetésként ért az a recept, amit Dolce vita oldalán találtam. Semmi főzőcskézés, minimális pacsmagolás és már kész is a szaloncukor.

A recept igen egyszerű:

30-35 darab házi marcipános szaloncukorhoz (rögtön dupla adaggal kezdtünk)

20 dkg mandula, 15 dkg porcukor, víz (én frissen facsart narancslét használtam), kandírozott narancshéj, fahéj, 15 dkg étcsokoládé (minimum 60%-os)

 

  • Keverjük össze a mandulát a porcukorral és annyi vizet/narancslét adjunk hozzá, hogy gyúrható masszát kapjunk. A folyadékot folyamatosan, kis részletekben adagoljuk!
  • Ízesítsük fahéjjal és az apróra vágott narancshéjjal.
  • Formázzunk szaloncukrokat
  • Vízfürdő felett olvasszuk fel a csokoládét, villa segítségével egyenként vonjuk be csokival a cukrokat. Tegyük hideg helyre, hogy a csokoládé visszaszilárduljon, majd csomagoljuk

Kisfiam lelkesen segédkezett a formázásban és a csokival való bevonásban, de a csomagolásból is kikérte a részét. Kellemes délután volt:-)

A végeredmény felülmúlta várakozásaimat: finom és dekoratív szaloncukrok készültek, és ezt rajtam kívül több tesztelő is állítja. Már készülünk a következő adag elkészítésére.

(Persze bonyolultabb recepteket is találhatunk, de én egyelőre maradok ennél, majd jövőre kipróbálok valami újat:-)