Keresés

Utolsó bejegyzések

Alkalmak

Évszakok

Ötletek

Technikák

Házikóvá csukható autós játszószőnyeg

Még úgy másfél évvel ezelőtt bukkantam rá a Cook Clean Craft blogon erre a házikóvá csukható autós játszószőnyegre. Rögtön lelkes lettem, hogy nekem ezt meg kell csinálnom. Meg is vettem hozzá az anyagokat és úgy gondoltam, hogy karácsonyra elkészítem a fiamnak. Aztán a dolgok úgy alakultak, hogy akkor mégsem készült el, de a dolog nem hagyott nyugodni és elkészült idén Mikulásra.

Az említett blogon sablonnal és fázisfotókkal illusztrálva írja le Narelle a játszószőnyeg elkészítését, érdemes megnézni, ha valaki el szeretné készíteni.

Mérete kb. 62,5 cm x 75 cm.  Az alapja zöld gyapjúfilc, amit méteráru boltban szereztem be, a többi filcet pedig hobby boltban barkácsfilcként A4 méretű lapokban (de lehet méterre is venni). Ragasztónak hobbyragasztót és az UHU “mindent ragasztó”  ragasztóját használtam. Szükségünk van még tépőzárra, amit rövidáru boltban vásároltam és tűre, cérnára.

Először a zöld filcen Narelle skicce alapján megrajzoltam a játszószőnyeg alapját és kivágtam. Megterveztem, hogy hogyan fussanak az utak. Kb. 5 cm széles fekete filccsíkokat vágtam és felragasztgattam. A ragasztót nem szabad sajnálni, jó bőven be kell ragasztózni, hogy rendesen odatapadjon. Utána még a felezővonalat fehérből megcsináltam, de aztán félretettem egy éjszakát száradni, a biztonság kedvéért könyvnehezéket is tettem rá. Így másnapra jól odatapadt és megszáradt az út.

Utána kitaláltam, hogy mi minden legyen az utak mentén és több részletben esténként kivágtam és felragasztgattam.  Elég pepecselős munka, szerintem mindenképpen több részletben lehet elkészíteni, de mivel a sok apró részlet a bőséges ragasztó miatt összevissza tapad is, érdemes is egyes részek között “száradási pihenőt” tartani.

Ha teljesen kész vagyunk, jöhet a külső rész. Először az összecsatoláshoz szükséges tépőzárat kell felrögzíteni (segítségül lásd az eredeti oldalt). Ehhez kis téglalap alakú (kb 4 x2 cm ) darabokat vágunk és az egyik felére felvarrjuk a tépőzár egyik felét (kb. 1,5-2 cm-es négyzet). Ha készen vagyunk mind a 16 db-bal, bejelöljük, hogy hová kell kerülnie a tépőzár másik felének és oda is felvarrjuk. Az angol oldalon olyan erős tépőzárat ajánl Narelle, aminek nincs ellenoldala, hanem tapad a filcre, de én olyat nem találtam.  Gondolkodtam patentben is tépőzár helyett, de azt nehezebb szétszedni és talán könnyebben leszakad a sok nyitástól.

A tépőzárak után nem maradt más, mint a házikó külső részét felragasztani (ennél a résznél vasalható közbélést is ajánlanak, de én nem tettem). Nálam kék színűek lettek a falak, került rá ajtó, ablak , kutya és cica is. A tető pedig a hagyományos piros. Ezeket is jó bő ragasztóval rögzítettem, így száradás után jó kemény lett, tartást adott a házikónak.

Jó sok munka volt az elkészítéssel, de nagyon élveztem készíteni, kikapcsolt, jó volt tervezgetni, vagdosni, ragasztgatni. A végeredménnyel néhány helyen nem vagyok teljesen elégedett, de összességében jól sikerült és igazán egyedi darab.

Kicsit féltem, hogy a 7 éves fiam már nem fogja annyira értékelni, de tévedtem:-) Ráadásul azt is közölte, hogy ezt a Mikulás biztos úgy vette az internetről, mert anya ilyen jót biztos nem tud készíteni…

 
Szólj hozzá!