Képviselőfánk
Gyermekkoromban anyukám gyakran készített képviselőfánkot. Mindig azt hittem, hogy macerás elkészíteni, ezért sokáig nem is álltam neki kipróbálni.
Aztán egyszer a férjem nagyon evett volna, elhatároztam, hogy meglepem. Sikerült is: őt is, magamat is. Rájöttem, hogy nem is olyan ördöngösség képviselőfánkot készíteni, ennél sokkal bonyolultabb dolgokat is kipróbáltam már.
A nosalty.hu oldalán talált recepttel próbálkoztam és azóta is maradtam ennél.
Hozzávalók a tésztához:
- 1 dl víz
- pici só
- 1 kávéskanál cukor
- 10 dkg liszt
- 3 tojás
- 10 dkg margarin
Hozzávalók a krémhez:
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 5 dl tej
- 15 deka cukor
- 4 tojás
(nekem a fenti tésztamennyiséghez fele ennyi krém is elég lett)
Elkészítés:
A fánkhoz a vizet, a margarint, a sót és a cukrot felforraljuk, majd állandó keverés mellett beleszórjuk a lisztet. Levesszük a tűzről, és egyenként belekeverjük a tojásokat a masszába.
Sütőpapírral bélelt tepsibe ringló nagyságú gömböket nyomunk. ( én kisebbeket szoktam) Hagyjunk helyet egy-egy süti között, mert kb. duplájára nő a tészta.
Forró sütőben sütjük kb. 15 percig. Közben a sütő ajtaját ne nyissuk ki, mert összemegy a tészta.
A pudingport a 4 tojássárgájával és a cukorral egy kevés tejjel simára keverjük, majd hozzáadjuk a többi tejet és sűrűre főzzük. Tűzről levéve rögtön hozzákeverjük a 4 tojásfehérjéből felvert habot.
Megvárjuk, amíg a krém langyosra hűl és a félbe vágott fánkokat megtöltjük.
Az eredeti recept szerint a pudingra még egy tejszínhabréteg is jön, mi enélkül szeretjük.