Linzer
Nagyon régi, nagyon egyszerű, nagyon finom süti, nem is kell többet hozzáfűzni.
A hagyományos, legtöbb helyen megtalálható recept, ami alapján én is készítem:
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 tojássárgája
- fél citrom reszelt héja
- 1 teáskanál sütőpor
- lekvár az összeragasztáshoz
Elkészítés:
A lekvár kivételével a hozzávalókat összegyúrjuk. A kész tésztát folpackba csomagolva egy órát hűtőben pihentetjük. Pihentetés után liszttel vagy porcukorral megszórt deszkán fél cm vastagságúra nyújtjuk és a kívánt formára szaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsiben kb. 175 fokon 10 perc alatt megsütjük, úgy hogy éppen barnuljon a széle. Vigyázzunk, mert melegen törékenyek! Végül a telt és lyukas sütiket lekvárral összeragasztjuk. Megszórhatjuk porcukorral is, de anélkül is isteni.
A legfinomabb, ha lezárt fémdobozban áll egy napot: finom omlós, porhanyós lesz. Hűvös helyen egy hétig biztosan eláll.