Keresés

Utolsó bejegyzések

Alkalmak

Évszakok

Ötletek

Technikák

Macikeksz

Valami jópofa süti receptet kerestem, mikor rátaláltam Ottis blogján ennek a macis keksznek a receptjére. A fiamnak is nagyon megtetszett, így nem volt kérdés, hogy idén ez készül az óvodai farsangra.

Macis keksz hozzávalók:

  • 2/3 bögre puha vaj
  • 1 tk vaníliás cukor
  • 1 bögre barna cukor
  • 2 tojás
  • 2 és fél bögre liszt
  • 1/2 bögre kakaó
  • 1/2 tk sütőpor
  • csipet só
  • 1/2 kk fahéj és gyömbérpor
  • jégkrém spatula vagy hurkapálcika
  • díszítéshez mini Smarties/francia drazsé, stb.

Elkészítés:

A vajat a cukrokkal habosra keverem, majd egyenként hozzáadom a tojásokat és azokkal is elkeverem. A lisztet a kakaóval, sütőporral, sóval, fahéjjal és gyömbérrel elkeverem, majd a tojásos masszához adom és összevegyítem.

A maci fejekhez a tésztából kb. diónyi nagyságú golyókat, a fülekhez pedig cseresznyemag nagyságúakat formázok. A fejbe beleszúrom a spatulát (nekem nem volt, ezért vastagabb hurkapálcát vágtam méretre), kicsit ellapítom és hozzányomom a füleket. 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük.

Én még sütés előtt díszítettem: francia drazsét nyomtam a tésztába, ez a rövid sütési idő alatt nem folyt szét, nem repedezett meg. De sütés után is díszíthetjük, ekkor cukros tojásfehérjével (mézeskalács íróka) vagy olvasztott csokival ragaszthatjuk rá a szemeket, orrot és rajzolhatunk neki szájat is (nálunk ez most elmaradt, de a tesztelőknek enélkül is tetszett/ízlett).

A keksz önmagában is nagyon finom, de ebben a formában a gyerekek még lelkesebben fogyasztják:)

 




Szólj hozzá!