Malacpofi pogácsa
Már korábban kinéztem ezeket a jópofa malackákat, de ezidáig nem került sor az elkészítésükre. A szilveszter és az azzal járó házibuli viszont jó apropót adott a kipróbálásra.
A tészta elkészítéséhez és a malackák megformálásához Szamóca útmutatását használtam. Nem is bántam meg, a finom pogácsák gyorsan elfogytak.
Hozzávalók:
- 50 dkg langyos liszt
- 2 dl langyos tej
- 2,5 dkg élesztő
- 20 dkg vaj
- 1 tojássárgája
- 1 kis pohár (1,5 dl) tejföl
- 20 dkg reszelt sajt (trappista vagy vegyesen lehet füstölt sajttal)
- 1 kiskanál cukor
- 2 mokkáskanál só
- 1 nagyobb vagy két kisebb gerezd fokhagyma összezúzva
- Tetejére: egy felvert tojás picit sózva, malackák szemének bors/tökmag/napraforgó
Elkészítés:
Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, beleszórjuk a cukrot és langyos helyen felfuttatjuk.
A vajat belemorzsoljuk a lisztbe, beleöntjük a tojássárgáját, a tejfölt, az élesztős tejet, beleszórjuk a sót, hozzáadjuk a zúzott/reszelt fokhagymát és összegyúrjuk.
A tésztát lisztezett deszkára borítjuk és kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk. Megszórjuk a reszelt sajt egyharmadával, majd összehajtogatjuk: behajtjuk a tészta bal szélét középre, ráhajtjuk a jobb szélét, aztán a tetejét középre és rá az alját. A tésztát így 10-15 percig lefedve pihentetjük. A nyújtás-sajtszórás- hajtogatás-pihentetés műveletet még 2x ismételjük.
A harmadik pihentetés után újra kinyújtjuk a tésztát 1-1,5 cm vastagra. Előkészítünk 3 különböző méretű kör alakú pogácsa szaggatót. A legnagyobbal kiszaggatjuk a malacka fejét. Ezeket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, felvert sós tojással lekenjük. A legkisebb formával kiszaggatjuk az orrát. Szívószállal két-két lyukat fúrunk a tésztakorongokra és a fejre illesztjük.
A közepes méretű formával szaggatott köröket négybe vágjuk és fülként kettőt-kettőt a fejre illesztünk. Füleket, orrokat is lekenjük tojással, végül pedig borsból/tökmagból/napraforgóból szemet készítünk.
A tésztából dupla adagot készítettem és feléből sima pogácsákat szaggattam.
Az így elkészült malac-pogácsákat 220 fokos előmelegített sütőben 15 perc alatt aranybarnára sütjük.