Keresés

Utolsó bejegyzések

Alkalmak

Évszakok

Ötletek

Technikák

Malacpofi pogácsa

Már korábban kinéztem ezeket a jópofa malackákat, de ezidáig nem került sor az elkészítésükre.  A szilveszter és az azzal járó házibuli viszont jó apropót adott a kipróbálásra.

A tészta elkészítéséhez és a malackák megformálásához Szamóca útmutatását használtam. Nem is bántam meg, a finom pogácsák gyorsan elfogytak.

Hozzávalók:

  • 50 dkg langyos liszt
  • 2 dl langyos tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 20 dkg vaj
  • 1 tojássárgája
  • 1 kis pohár (1,5 dl) tejföl
  • 20 dkg reszelt sajt (trappista vagy vegyesen lehet füstölt sajttal)
  • 1 kiskanál cukor
  • 2 mokkáskanál só
  • 1 nagyobb vagy két kisebb gerezd fokhagyma összezúzva
  • Tetejére: egy felvert tojás picit sózva, malackák szemének bors/tökmag/napraforgó

Elkészítés:

Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, beleszórjuk a cukrot és langyos helyen felfuttatjuk.

A vajat belemorzsoljuk a lisztbe, beleöntjük a tojássárgáját, a tejfölt, az élesztős tejet, beleszórjuk a sót, hozzáadjuk a zúzott/reszelt fokhagymát és összegyúrjuk.

A tésztát lisztezett deszkára borítjuk és kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk. Megszórjuk a reszelt sajt egyharmadával, majd összehajtogatjuk: behajtjuk a tészta bal szélét középre, ráhajtjuk a jobb szélét, aztán a tetejét középre és rá az alját.  A tésztát így 10-15 percig lefedve pihentetjük. A nyújtás-sajtszórás- hajtogatás-pihentetés műveletet még 2x ismételjük.

A harmadik pihentetés után újra kinyújtjuk a tésztát 1-1,5 cm vastagra. Előkészítünk 3 különböző méretű kör alakú pogácsa szaggatót. A legnagyobbal kiszaggatjuk a malacka fejét. Ezeket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, felvert sós tojással lekenjük. A legkisebb formával kiszaggatjuk az orrát. Szívószállal két-két lyukat fúrunk a tésztakorongokra és a fejre illesztjük.

A közepes méretű formával szaggatott köröket négybe vágjuk és fülként kettőt-kettőt a fejre illesztünk. Füleket, orrokat is lekenjük tojással, végül pedig borsból/tökmagból/napraforgóból szemet készítünk.

A tésztából dupla adagot készítettem és feléből sima pogácsákat szaggattam.

Az így elkészült malac-pogácsákat 220 fokos előmelegített sütőben 15 perc alatt aranybarnára sütjük.