Keresés

Utolsó bejegyzések

Alkalmak

Évszakok

Ötletek

Technikák

Mézesek

Az idén kétfajta tésztából készítettem mézeskalácsot.

Az egyik a régi, bevált mézeskalács receptem,  amit azért szeretek, mert ha előírásszerűen készítem, akkor finom, puhára, ehetőre süthető, de jó keményre is süthetem, ami a különböző mézeskalács alkotásokhoz (doboz, vár, egyéb dekorációk, stb) előnyösebb.

A másik tésztát már tavaly is kipróbáltam, és nagyon ízlett. De azt hiába próbáltam keményre sütni  (valószínűleg a szódabikarbóna miatt), nem sikerült:), így a belőle készített tálka is elég hamar megadta magát. Viszont ez mindenkinek sokkal jobban ízlett, így evésre ezt a variációt készítem. Internetes körökben Csirri mézeskalács receptje néven terjedt el és nagy sikernek örvend-nem véletlenül.

Csirri mézeskalács receptje

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 20 dkg porcukor
  • 1 csomag (50 gramm) szódabikarbóna
  • 2 csapott kávéskanál őrölt fahéj
  • 2 csapott kávéskanál örölt szegfűszeg
  • kb. 45 dkg vegyes virágméz
  • fél kocka (kb. 12 dkg) margarin
  • 1 tojás

Elkészítés:

A száraz összetevőket egy tálban elkeverjük. Közben mikróban felmelegítjük a mézet és feloldjuk benne a margarint. Ha teljesen elolvadt, a lisztes keverékhez öntjük és ráütünk egy tojást. Mixerrel vagy falapáttal összeállítjuk a tésztát (én csak az elején szoktam így, amíg a meleg méz eloszlik és nem süti a kezem, utána kézzel gyúrom össze).  Ha egynemű a tészta, lefedjük és legalább egy napig állni hagyjuk.

Felhasználáskor kis darabokban dolgozunk vele, alaposan átgyúrjuk és lisztezett deszkán kiszaggatjuk a kívánt figurákat. A kisebb figuráknak vékonyabbra, a nagyobbaknak vastagabbra nyújtjuk a tésztát. 150 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, míg szép aranybarna színe nem lesz. A sütőlapon hagyjuk kihagyni, hűlés közben keményedik egy kicsit.

Díszítés előtt érdemes néhány napot várni és szobahőmérsékleten pihentetni a mézeseket, így kisebb a veszélye, hogy lepereg az íróka (én ezt nem feltétlenül tartom be, de még nem kaptam reklamációt).

Idén is már több adagnyi készült, természetesen a szokásos méziadag az óvodába nem maradhatott el:) Fiam is lelkesen alkotott, kivette részét a formázásból és a díszítésből is.