Keresés

Utolsó bejegyzések

Alkalmak

Évszakok

Ötletek

Technikák

Mézeskalács tálka másképp

Azt hiszem valamelyik Éva magazinban találtam ennek a mézeskalács tálkának az ötletét. Azóta már láttam néhány variációját a neten és elhatároztam, hogy idén ezt készítem az óvónéniknek ajándékba.

A próbaverziót már november végén megcsináltam a szokásos mézeskalács tésztámból és nagyon jól sikerült. Az elkészítése nagyon egyszerű, a díszítése igényel némi kézügyességet.

Így készítsük:

  • Egy hőálló tálkát vonjuk be alufóliával. Picit bevajazhatjuk, belisztezhetjük, de nekem enélkül is lejött az alufólia.
  • A tál aljának megfelelő nagyságú kört vágjunk ki a mézeskalács tésztából és illeszük a tálra.
  • Vágjunk ki hat darab szív formát és rendezzük el szimmetrikusan. A tésztát jól nyomkodjuk össze, hogy alul is érintkezzen a körrel és a szívek is egymással.
  • Utána a tésztából pici gömböket formázunk és a szívek és a tálka alja által behatárolt területre nyomkodjuk, hogy összeérjenek. Pici szíveket vágunk és a tál felső részére a szívek találkozásához illesztjük.
  • Betesszük a sütőbe és szép aranybarnára sütjük. Sütés után közvetelenül felvert tojással kenjük le, hogy szép fényes legyen.
  • Kihülés után óvatosan leveszük a mézeskalács tálkát az alufóliával együtt a hőálló tálról, majd pedig az alufóliát lebontjuk a kész tálkánkról.
  • Tetszés szerint díszítjük.
  • Tölthetjük mindenféle finomsággal: mézeskaláccsal, saját készítésű bonbonnal, szaloncukorral, kekszekkel.

Jó tanácsok:

  • Ügyeljünk rá, hogy a tésztát ne nyújtsuk túl vékonyra, mert a tálkánk nem tartja meg magát és könnyen széteshet.
  • A részeket mindig jól nyomkodjuk össze, hogy sülés közben biztosan összesüljön.
  • Vízes kézzel segíthetünk jobban összetapasztani, illetve egyengetni, simitgatni a tésztát.
  • Érdemes keményebbre sütni a mézestálkát, hogyha teszünk bele valamit, “tartsa magát”, ne essen szét.