Keresés

Utolsó bejegyzések

Alkalmak

Évszakok

Ötletek

Technikák

Mogyorós karamellgolyó

Néhány éve az egyik Dr. Oetker receptfüzetben bukkantam erre a finomságra. Azóta évente néhányszor (főként az adventi időszakban) mindig elkészítem. Férjem egyik kedvenc aprósütije lett, de ajándékba is kiváló.

Hozzávalók:

  • 100 gr. mézes földimogyoró
  • 10 db tejkaramella
  • 250 gr. búzaliszt
  • fél teáskanál sütőpor
  • 100 gr. porcukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • 100 gr. puha vaj
  • + 3 evőkanál tej

Elkészítés:

A mogyorószemeket apróra törjük, a karamellákat egyenként 6 apró darabra vágjuk.

A lisztet a sütőporral elkeverjük és egy keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a kétféle cukrot, a tojást, a vajat és konyhai robotgéppel először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton sima tésztává keverjük.

A tésztát enyhén lisztezett munkalapon 24×40 cm-es lappá nyújtjuk, kb. 4×4 cm-es kockákra osztjuk, és minden lapocskára 1-1 karamelladarabot teszünk. A tésztával bevonjuk és golyóvá formázzuk. A golyókat kis tejbe mártjuk, majd a mogyoróban megforgatjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és légkeveréses sütőben 160 fokon (gáz: 2-3 fokozat, 180 fok) 18 perc alatt megsütjük.

Vigyázzunk, hogy ne süssük túl, mert ehetetlenül kemény lesz!