Keresés

Utolsó bejegyzések

Alkalmak

Évszakok

Ötletek

Technikák

Narancsos almalekvár

Örültem, mikor rábukkantam erre a receptre. Szerintem nagyon eredeti és igazán a karácsony hangulatához illő gasztroajándék.

Rengetegféle verzió található a neten, én végül TimTom útmutatása alapján készítettem.

Hozzávalók:

– 2,5 kg alma
– 4 citrom leve
– 4 db narancs
– 1 kávéskanál fahéj
– ½ kávéskanál őrölt gyömbér
– ½ kávéskanál szerecsendió
– 3 evőkanál méz
– 30 dkg cukor
– 2 zacskó dzsemfix

Elkészítés:

Citromok levét kifacsarom, majd ahogy pucolom az almákat, rögtön beleforgatom, hogy ne barnuljanak meg. A citromlét átöntöm egy lábosba, amibe majd az almákat belereszelem. Reszelés közben is folyamatosan forgatom bele az almát a citromlébe, hogy biztos ne barnuljon be.

Az almareszelékbe belereszelem a narancsok héját, majd belefacsarom a levüket. Hozzáadom a fűszereket, mézet, cukrot és lassú tűzön főzni kezdem. Egy darabig főzzük, hogy összeérjenek az ízek, megkóstoljuk és ha szükséges édesítjük még mézzel vagy cukorral. Hozzáadjuk a dzsemfixet, alaposan kimosott üvegekbe töltjük és rögtön fejre állítjuk.

Kihűlés után lehet díszíteni az üvegeket.

Megjegyzés: az én ízlésemnek kicsit fűszeres ez a dzsem és legközelebb dzsemfix nélkül fogom készíteni (vagy legalábbis kevesebbet teszek belőle), mert így elég zselés állagúra sikeredett.