Keresés

Utolsó bejegyzések

Alkalmak

Évszakok

Ötletek

Technikák

Népi hangszerek

Rendszeresen járunk az Europark gyermekrendezvényeire. Minden hónap egyik hétvégéjén Lurkó-kuckó van, amikor egy aktuális témához kapcsolódóan szerveznek gyermekprogramokat.

Legutoljára az Újévi Zenebonán voltunk, ahol népi hangszereket készítettünk, amiket aztán a helyszínen ki is próbálhattunk.

Mi 4 hangyszert készítettünk el, mindegyik nagyon egyszerű volt és gyorsan elkészült:

1, dob: egy kis hengert bevontunk színes csomagolóval, majd vizes juhbélt kötöztünk rá. Az ütő vastag pálca és némi bőr felhasználásával készült.

2, bürökduda: egy darab nádra vékony nyílást vágtunk, majd a végére sütőpapírt kötöztünk

3, kukoricacsörgő: egy hosszabb hengert színes csomagolópapírral vontunk be, egyik végére vastag sütőpapírt kötöztünk (ragasztóval megerősítve, hogy biztos ne essen le). Egy marék kukoricát töltöttünk bele, majd a másik végét is lezártuk sütőpapírral.

4, zúgattyú: egy sima falapocskára középen két lyukat fúrtunk, majd mindkét oldalára két-két fél dióhéjat ragasztottunk. A fél dióhéjakra egy-egy lyukat kell fúrni (ezt már előre megcsinálták nekünk), majd az aljukat smirglin simára dolgoztuk. A dióhéjakat szimmetrikusan a falapocskára ragasztottuk, a középre kifúrt két lyukba pedig egy hosszú zsinórt fűztünk.
Szólj hozzá!