Keresés

Utolsó bejegyzések

Alkalmak

Évszakok

Ötletek

Technikák

Pilóta keksz házilag

Családom férfitagjai, férjemmel az élen nagy pilóta keksz rajongók. Régóta terveztem, hogy meglepem őket egy házi készítésű verzióval. Több receptet is találtam, végül Nassoló blogján bukkantam arra, amit ki is próbáltam.

Így készítettem:

Hozzávalók a tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 17 dkg cukor
  • 15 dkg zsír (vagy 25 dkg vaj)
  • 2 tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • kevés tej
  • 2 evőkanál holland kakaópor

Hozzávalók a krémhez:

  • 15 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 2 púpozott evőkanál liszt
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 2 dl tej
  • 10 dkg vaj

Elkészítés:

A tésztához való dolgokat két evőkanál liszt és a kakaó kivételével egy tálba tettem, majd összedolgoztam. Az összegyúrt tésztát kettévettem és az egyik felébe beledolgoztam a 2 evőkanál lisztet, a másik felébe pedig a kakaót. 3-5 mm vastagra kinyújtottam a tésztát és egy 4 cm-es pogácsaszaggatóval köröket szaggattam. Sütőpapírral bélelt tepsiben (sülés közben kicsit nőnek, így egymástól kicsit távolabb helyeztem el a korongokat) előmelegített (kb. 175 fok) sütőben kb. 12 percig sütöttem.

A krémhez a hozzávalókat a vaj kivételével csomómentesre elkevertem, majd lassú tűzön folyamatos keveréssel sűrűre főztem. Tűzről levéve rögtön belekevertem a vajat.

Ha a krém kihül, egy fehér és egy kakaós korongot összeragasztunk. A kekszkorongok önmagukban is nagyon finomak, ropogósak. Krémmel megtöltve néhány óra alatt megpuhulnak és finom omlós töltött keksz lesz belőle.

Nagyon kiadós recept. Én elég vékonyra nyújtom a tésztát, így ebből a mennyiségből kb. 70 db keksz lesz.

Mi nagyon megszerettük ezt a kekszet, bár szerintem csak kinézetre hasonlít a bolti pilóta kekszre. Elég gyakran készítem és mindig gyorsan elfogy:)

A tésztája nem éppen alkalmas rá, mivel sülés közben növekszik, de ezen próbáltam ki először a sütipecsétemet.

Íme sütés előtt, majd a kész kekszek: