Mogyorós karamellgolyó
Néhány éve az egyik Dr. Oetker receptfüzetben bukkantam erre a finomságra. Azóta évente néhányszor (főként az adventi időszakban) mindig elkészítem. Férjem egyik kedvenc aprósütije lett, de ajándékba is kiváló.
Hozzávalók:
- 100 gr. mézes földimogyoró
- 10 db tejkaramella
- 250 gr. búzaliszt
- fél teáskanál sütőpor
- 100 gr. porcukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 tojás
- 100 gr. puha vaj
- + 3 evőkanál tej
Elkészítés:
A mogyorószemeket apróra törjük, a karamellákat egyenként 6 apró darabra vágjuk.
A lisztet a sütőporral elkeverjük és egy keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a kétféle cukrot, a tojást, a vajat és konyhai robotgéppel először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton sima tésztává keverjük.
A tésztát enyhén lisztezett munkalapon 24×40 cm-es lappá nyújtjuk, kb. 4×4 cm-es kockákra osztjuk, és minden lapocskára 1-1 karamelladarabot teszünk. A tésztával bevonjuk és golyóvá formázzuk. A golyókat kis tejbe mártjuk, majd a mogyoróban megforgatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és légkeveréses sütőben 160 fokon (gáz: 2-3 fokozat, 180 fok) 18 perc alatt megsütjük.
Vigyázzunk, hogy ne süssük túl, mert ehetetlenül kemény lesz!