Keresés

Utolsó bejegyzések

Alkalmak

Évszakok

Ötletek

Technikák

Színes vaníliás keksz

A 2010 őszi Segítsüti (jótékonysági süteménylicit) egyik felajánlása egy adag vidám vaníliás sütinyalóka volt.

Valami hasonlót szerettem volna alkotni, de csak simán keksz formátumban. Őszintén szólva ódzkodom mindenféle mesterséges színezőanyagtól, de annyira megtetszett a színes keksz ötlete, hogy muszáj volt kipróbálnom.

Marcipán színezésére még korábban vettem gél állagú szinezőt, abból használtam a kekszhez is, éppencsak egy icipicit, így a színeim nem olyan élénkek, de még így is vidám az összhatás.

Hozzávalók:

  • 340 gr. puha vaj
  • 190 gr. cukor
  • 2 tojás
  • 3 teáskanál vaníliaesszencia
  • 650 gr liszt
  • 1 teáskanál só
  • ételszínezék

Elkészítés:

A szobahőmérsékletű vajat vagy margarin a cukorral jó habosra keverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat és a vaníliát, és ezekkel is jól összedolgozuk. Ezután hozzáadjuk a kevéske sót, és fokozatosan robotgéppel beledolgozzuk a lisztet. Mikor kész, lisztezett felületen mégegyszer kézzel átgyúrjuk. Négy egyenlő részbe vágjuk és a tésztarészekbe robotgéppel beledolgozzuk az ételfestéket, majd folpackba csomagolva 3 órán át hűtőben pihentetjük.

Pihentetés után a tésztákat egyenként vékonyra nyújtjuk, egymásra helyezzük, kicsit összenyomkodjuk, majd feltekerjük. Az így kapott hengert felszeleteljük fél-1 cm vastagságú szeletekre. Ha szép kerek kekszeket szeretnénk kapni, felvágás előtt hűtőbe tesszük és dermedés után szeleteljük, így nem deformálódik el szeletelés közben. Ha “nyalókát” szeretnénk belőle,  akkor hurkapálcika darabot szúrúnk a kekszekbe.

180 fokon 10-12 perc alatt készre sütjük. Mérettől függően kb. 35 -40db keksz készül ebből az adagból.

Finom omlós kekszet kapunk, ami kinézete miatt gyerekek körében különösen kelendő.