Keresés

Utolsó bejegyzések

Alkalmak

Évszakok

Ötletek

Technikák

Mézeskalács

Az előző írásokból gondolom már kiderült, hogy nagyon szeretek mézeskalácsot sütni.

Imádom, hogy már az alapanyagok összegyúrásánál is finom illat járja be a lakást, ami a sütés során csak tovább fokozódik és a belőle készült dekoráció gondoskodik arról, hogy ünnepek végéig meg is maradjon.

Imádom gyúrni a tésztáját, szaggatni a különböző formákat.

Imádom díszíteni őket, kitalálni, hogy egy-egy alakot milyenné varázsoljak.

De legjobban azt imádom, hogy mindezt együtt is tudjuk csinálni a fiammal és ő is lelkesen gyúr, nyújt és szaggat.

Rengetegféle receptet találhatunk, én is többfélét kipróbáltam már, de a kedvencem ez maradt:

Mézeskalács hozzávalók:

  • 15 dkg méz
  • 45 dkg lisz
  • 1 tojás
  • 10 dkg margarin
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1-1 mokkáskanál őrölt fahéj,gyömbér, szegfűszeg (mézeskalács fűszerkeverékkel helyettesítettem)
  • 15 dkg cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csomag sütőpor

Elkészítés: A nyersanyagokat keverőedényben alaposan összedolgozzuk. Lisztezett deszkán finom mozdulatokkal ujjnyi vastagságúra nyújtjuk és kiszaggatjuk a kívánt formákat. 120-140 fokos előmelegített sütőben kb. 8-10 perc alatt megsütjük. ( ha nem evésre készítem, akkor magasabb fokon és tovább szoktam sütni, hogy kemény legyen)

Még egy régi Nők Lapja mellékletben találtam és az fogott meg benne, hogy nem kell pihentetni a tésztát és a kisült mézes rögtön puha, ehető.

Általában ebből készítek mindenféle mézest. A dísznek szánt dolgokat tovább sütöm, hogy kemények (tartósabbak) legyenek és sütés után rögtön felvert tojással kenem meg, hogy szép fényesek legyenek.