Mézeskalács
Gasztro, Karácsony, Mézeskalács, Tél.
Az előző írásokból gondolom már kiderült, hogy nagyon szeretek mézeskalácsot sütni.
Imádom, hogy már az alapanyagok összegyúrásánál is finom illat járja be a lakást, ami a sütés során csak tovább fokozódik és a belőle készült dekoráció gondoskodik arról, hogy ünnepek végéig meg is maradjon.
Imádom gyúrni a tésztáját, szaggatni a különböző formákat.
Imádom díszíteni őket, kitalálni, hogy egy-egy alakot milyenné varázsoljak.
De legjobban azt imádom, hogy mindezt együtt is tudjuk csinálni a fiammal és ő is lelkesen gyúr, nyújt és szaggat.
Rengetegféle receptet találhatunk, én is többfélét kipróbáltam már, de a kedvencem ez maradt:
Mézeskalács hozzávalók:
- 15 dkg méz
- 45 dkg lisz
- 1 tojás
- 10 dkg margarin
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1-1 mokkáskanál őrölt fahéj,gyömbér, szegfűszeg (mézeskalács fűszerkeverékkel helyettesítettem)
- 15 dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csomag sütőpor
Elkészítés: A nyersanyagokat keverőedényben alaposan összedolgozzuk. Lisztezett deszkán finom mozdulatokkal ujjnyi vastagságúra nyújtjuk és kiszaggatjuk a kívánt formákat. 120-140 fokos előmelegített sütőben kb. 8-10 perc alatt megsütjük. ( ha nem evésre készítem, akkor magasabb fokon és tovább szoktam sütni, hogy kemény legyen)
Még egy régi Nők Lapja mellékletben találtam és az fogott meg benne, hogy nem kell pihentetni a tésztát és a kisült mézes rögtön puha, ehető.
Általában ebből készítek mindenféle mézest. A dísznek szánt dolgokat tovább sütöm, hogy kemények (tartósabbak) legyenek és sütés után rögtön felvert tojással kenem meg, hogy szép fényesek legyenek.