Gyors meggyes pite
Kezdő háziasszonykoromból származik ez a meggyes pite recept. Könnyen, gyorsan elkészíthető, szinte mindig van itthon hozzávaló és garantáltam finom.
Nem tudom pontosan honnan származik, én anyukám receptgyűjteményéből vettem át.
Hozzávalók:
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 25 dkg liszt
- 20 dkg cukor
- fél csomag sütőpor
- 4 tojás
- 1 üveg magozott meggy (szezonban friss meggy)
Elkészítése:
A vajat a cukorral elkeverem, majd egyenként hozzáadom a tojássárgákat. A tojásfehérjét felverem, hozzákeverem a cukros masszához. Végül hozzászitálom a sütőporral elkevert lisztet. Sűrű ragacsos masszát kapok, amit kivajazott, kilisztezett tepsibe simítok (én kb. 25×30 cm-es tepsit használok).
Általában előmelegített sütőben kb. 170-180 fokon sütöm 20-25 percig. Ilyenkor a meggy nem süpped bele annyira a tésztába, inkább a tetején marad. De tapasztalatom szerint ha az elején kisebb hőfokon sütjük és a végén növeljük 180 fokra, akkor a meggydarabok ízlésesen belesimulnak a tésztába: nem mennek le az aljára, hanem szépen eloszlanak a tészta közepében.